En domkyrka är en stor kyrka med högre status än andra kyrkor. Domkyrkorna kallas även för katedraler och de leds alltid av en biskop. Biskoparna är de högsta ledarna för sina stift och de har sina säten i domkyrkorna. Den största katedralen i världen finns i spanska Sevilla. De enda kyrkobyggnader som är större än katedralen i Sevilla är Peterskyrkan i Rom och basilikan i Aparecida i Brasilien. De kyrkorna är dock inte katedraler. Bygget av katedralen i Sevilla inleddes i början av 1400-talet och den stod klar år 1528.

En gigantisk kyrka

Katedralen i Sevilla byggdes ursprungligen för att visa hur rik staden Sevilla var. Katedralen är byggd i gotisk stil och står på en plats där det tidigare fanns en moské. Katedralen är 100 meter bred, 135 meter lång och 42 meter hög. Katedralens tornspira kallas för Giralda och är en ombyggd minaret med anor ända från 1100-talet. Tornet är 105 meter högt. Sveriges största domkyrka, Uppsala domkyrka, har högre torn men är i övrigt betydligt mindre än katedralen i Sevilla. Påven besökte Lunds domkyrka när han gjorde ett Sverigebesök nyligen. Domkyrkan i Lund är mindre men mycket äldre än både Uppsala domkyrka och katedralen i Sevilla.

Christofer Columbus grav finns i katedralen

I katedralen finns ett ståtligt gravvalv där den världsberömde upptäckaren Christofer Columbus sägs ligga begraven. Det är dock oklart om det verkligen är Columbus kvarlevor som finns i graven eller om graven konstruerades för att locka besökare till kyrkan. Insidan av katedralen är smyckad i guld och silver. Väggarna pryds av vackra statyer och av imponerande konstverk. Katedralen är ett populärt turistmål i staden men det gäller att känna till några enkla regler. Det är till exempel inte tillåtet att gå in i kyrkan klädd i t-shirt eller shorts. För att fotografera i katedralen bör man först be om tillåtelse.